Наш новий сайт можна знайти за посиланням: https://schooling.org.ua/

Тьюторська модель School Horse Club SP (SchoolinG)

У даній статті терміни «тьютор», «тьюторант», «тьюторіал», «тьюторинг» вжиті в наступних значеннях:

Тьютор – це особа, що здійснює індивідуальний системний супровід дитини, допомагає дитині розкривати та реалізувати свій потенціал, спонукає до рефлексії над власним розвитком та підтримує власним досвідом.

Тьюторант – дитина (учень, учениця), що займається із взаємнообраним тьютором протягом визначеного циклу занять.

Тьюторіал – цикл занять тьюторанта з тьютором, що має певну мету, визначену тьюторантом чи спільно визначену з тьютором, здійснюється на основі домовленостей (контракту) про процес співпраці.

Тьюторинг – це весь процес діяльності тьютора/тьюторів та тьюторантів, на тьюторіалах та поза ними (в конкретно обговорених межах).

Станом на кінець цього навчального року ми працювали як Школа-пансіон (повне проживання з понеділка по п’ятницю для дітей з 5 класу (з 10-ти років) та Школа повного дня (для дітей 8-10 років). Всього було 13 дітей, віком від 8 до 16 років, а кількість постійних тьюторів дорівнювала шести.

Тьюторинг в нашій Школі впроваджується з першого класу та підходить особам віком від 6 до 18 років. Кількість постійних тьюторів в 2018-19 році – вісім, з них 6 мають сертифікати першого ступеню та двоє сертифікати другого ступеню  (International Academy of Tutoring від Collegium Wratislaviense, Польща).

 Тьюторська робота включає в себе багато аспектів роботи, але основні теми співпраці тьюторів та тьюторантів зосереджуються навколо основних цінностей Школи: самостійності, свободи=відповідальності та співпраці. Тьюторський підхід у роботі з дітьми Школа практикує третій рік поспіль від початку свого функціонування.

Як здійснюється тьюторська робота?

В кінці першого навчального місяця вересня учні та тьютори обирають один одного на перше півріччя (часто стається так, що за умов продуктивної співпраці учні можуть пропрацювати з тими ж тьюторами й до кінця навчального року, що дійсно буває  доцільним для багатьох дітей та батьків, що вперше зіткнулися із тьюторською системою роботи)

Основним регулюючим «документом» співпраці був Контракт, котрий укладався тьюторантом спільно з тьютором, в кінці співпраці визначеного періоду за пунктами Контракту проводився аналіз успішності спільної роботи та взаємодії під час всього тьюторіалу за участі учня та батьків.

Тьюторські зустрічі відбувалися щотижня з дітьми 2-7 класів (8-13 років) або раз на два тижні зі старшими учнями 14-16 років, які вже мають достатній рівень самоорганізації. Звичайно, за потреби тьюторанта та попередньої домовленості з тьютором, зустрічі можуть відбуватися декілька разів на тиждень та бути коротшими за часом.

На початку циклу зустрічей тьюторанта з тьютором письмово фіксувалися очікування, проводилася відповідна систематична робота з виявлення  й розуміння цінностей та наприкінці підбивалися підсумки проведеної роботи та загальна рефлексія.

Основними напрямками роботи в загальному розвиваючому тьюторингу стала організація власного часу відповідно до навантаження та бажань (в нашій Школі діти майже самостійно складають розклад свого навчання), робота з інтересами, розвиток навички «вміння вчитися» та основ роботи з інформацією (від пошуку до критичного мислення). Академічний тьюторинг застосовувався за потребою з використанням моделі збагаченого навчання Резнуллі або проектної роботи.

 Звіт-опис готувала Казакова О.І., старший тьютор School Нorse Club SP (SchoolinG)